Hamur işleri

ISPANAKLI LORLU GÖZLEME

Malzemeler
1 kg yufka
500 gr ıspanak yaprağı
1 büyük soğan
500 lor peyniri
Sıvı yağ

Yapılışı
Soğan ve Ispanak yaprakları doğranır. Az yağlı tavada kavrulur. İçine lor peyniri konulur. Tezgahta yufka açılır. İçine karışımdan bir miktar konulur. Kare şeklinde kapatılır. Kenarları su ile ıslatarak yapıştırılır. Teflon tavada arkalı önlü pişirilir.





Lor Peynirli Tepsi Böreği


Malzemeler
1 kg yufka
500 gr lor peyniri
1 demet maydanoz
Yarım demet dereotu
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
Yapılışı:  Lor peyniri, maydanoz ve dereotu bir kapta karıştırılır. Yağlanmış fırın tepsisine bir yufka serilir. Üzerine süt ve sıvı yağ karışımı sürülür. 2 tane daha yufka bu şekilde serilir. Toplam 3 yufka koymuş oluyoruz. Lor peynirinin hepsini dökülür ve tepsiye yayılır. Kalan 3 yufka da bu şekilde yerleştirilir. Kalan süt ve sıvı yağ karışımına 1 yumurta eklenip böreğin üzeine sürülür. 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Afiyet olsun.




Keçi Ayağı



Malzemeler

1 adet yumurta
4-5 yemek kaşığı sulu yoğurt
1 çay kaşığı karbonat ( ben koymadım)
2-3 su bardağı un
Tuz


Yapılışı: Tüm malzemeler yoğurulur. Hamurdan bir miktar alınır ve açılır. Keçi ayağı şeklini vermek için bıçakla kesilir. Yağda kızartılır. Afiyet olsun.




Bohça Böreği



Malzemeler

1 kg yufka

Sosu için;

1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
İç harcı için;

350 gr  kadar beyaz peynir
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu

Yapılışı:  Yufkayı serip fırça ile her tarafına sostan sürün. Yuvarlak kısımlarını içe doğru kapatıp, yufkayı kare hale getirin. Bıçakla enden ve boydan keserek 4 adet kare elde edin. Her karenin ortasına iç malzemeden koyup tüm uçları ortada birleştirerek, bohça şeklinde kapatın. Kapattığınız her bohçayı ters çevirerek yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Bütün malzemeler bitinceye kadar işlemi tekrarlayın. Böreklerin üzerine sostan sürüp haşhaş, çörek otu veya susam serpiştirin. Isıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.



Kıyır Kıyır El Açması Gül Böreği




Malzemeler
2 yumurta beyazı (sarısı üzerine)
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
5-6 bardak kadar un ( unun cinsine göre değişebilir)
Hamuru açmak için;

Nişasta ve un karışımı
Yağlamak için;

Tereyağ ve sıvı yağ karışımı
İç Harcı için

Yarım kg ıspanak
250 gr. Beyaz peynir
siz istediğiniz iç harcı kullanabilirsiniz


Yapılışı: Hamur malzemelerimiz bir kap içinde yoğrulur. Mayalanması için yarım saat veya 1 saat dinlendirilir. İç harcı için ıspanak dal ve yapraklarını ayrı ayrı doğrayıp ayrı ayrı yıkadıktan sonra, yapraklarını 1-2 parmak kalınlığında doğrayıp, dallarını ise küçük küçük doğrayıp tavada az yağ ile kavurun. Dalları sert olduğu için pişmeyebilir. O sebeple diriliği gidecek kadar az kavurun. (Ben soğan ile kavurdum) Yaprakları ile dalları birleştirin.

Mayalanan hamuru bezelere ayırın. Bezenin birini alın nişastalı un karışımını serperek hamuru merdane veya oklava ile açın. Açabildiğiniz kadar ince hamur açmaya çalışın. Açılan hamurun büyüklüğüne göre 4′e veya 2′ye keserek. Yağ karışımından sürün. İç harcını da ekleyip sıkı olmayacak şekilde sarın ve döndürerek gül şekli verin.

Hamurlar bitinceye kadar bu işlemler tekrarlanır. Bir 15-20 dk kadar tepside mayalandırılır. Üzerine tereyağlı karışımdan ve yumurta sarısı sürün. 180-200 derecede fırında üzeri kızarana denk pişirin. (Fırına göre farklılık gösterebilir)

Gözünüzde büyümesin hiç hamur açmasını bilmeyenler bir deneyin hamur açmak zevkli ve basit.

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin.





Pişi

Malzemeler
1 yumurta

1 su bardağı sulu yoğurt veya ayran
1 su bardağı süt
1 su bardağı ılık süt
1 paket instant kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un( kulak memesi kıvamı olacak şekilde)

Yapılışı: Tüm malzemeler bir kap içinde yoğrulur. Yarım saat hamur mayalandırılır. Mayalanan hamurdan yumurta boyutunda hamur alınarak elle açılır ortasına delik yapılır. Kızartma tavasına sıvı yağ eklenir. Kızgın yağda kızartılır. Afiyet olsun

Not: Hamurları alırken avuç içinizi yağlayarak hamur alın. Böylece hamur elinize yapışmaz. Zaten kızgın yağda da pişeceği için bir sorun olmaz.


Donut

Malzemeler
Hamur için:
3 yumurta
Yarım paket yaş maya
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
4 yemek kaşığı toz şeker
4 su bardağı un
1 fiske tuz
su

Kızartmak için:
Sıvı yağ

Çikolata sos için:
100 gr. bitter çikolata
50 gr. sütlü çikolata

Üzeri için :
Pasta süsü
Hindistan cevizi


Yapılışı: Unu karıştırma kabına alın ve ortasını açıp mayayı koyun. Mayanın üzerine yumurtaları kırın. Sıvı yağı ve sütü dökün. Tuzu ve şekeri de unun üzerine serpin. Ortaya az da su koyarak ve mayayı eriterek yoğurmaya başlayın. Yumuşak kıvamda bir hamur elde ediyoruz.

Tepsiye un serpin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler koparıp yuvarlayın. Un serptiğimiz tepsiye hamur bezelerini dizin, üstlerine de un serpin. Üzerini streç filmle kapatıp mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamurların ortasına krem şanti torbasının ucuna takılan duy (veya benzer bir şey) ile bastırın ve içinde çevirip oynatarak halka şekline getirin. Kızgın yağa halka hamurları koyarak kızartın. Kızarttığınız hamurları kağıt havlu serilmiş tabağa alın.

Çikolata sosu için; çikolataları cam kaseye alın. Ocak üzerinde kaynayan çaydanlık ya da başka bir su üzerine kaseyle oturtun. Benmari usulü eritin. Kızartılan donutları çikolatalı sosa batırın ve servis tabağına alın. Üstüne pasta süsü ve hindistan cevizi süslemeleri serpiştirin.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...